Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Principal   Cercar Tema   Hemeroteca   Àrea d'Usuaris
Cercador ràpid

Comerç interior del llibre a Espanya 2012

FGEE

La Federació de Gremis d'Editors d'Espanya presenta l'estudi de comerç interior; al llarg de 24 anys s'ha mantingut una coherència interna de l'estudi que ens permet una bona fiabilitat de les conclusions del mateix.

Aquesta edició de l'estudi arreplega les dades d'edició i facturació de les empreses editorials privades i agremiades a Espanya, referides a l'exercici econòmic de 2012. En el mateix es tracta de reflectir la situació actual del mercat editorial i l'evolució i tendències dels principals indicadors del sector.

En l'evolució del mercat interior del llibre, com va ocórrer ja amb l'exercici de l'any 2011, el sector ha vist disminuïda la seua facturació en un 10,9%. Aquesta situació afecta a tots els subsectors excepte la literatura i el llibre digital.

Les causes d'aquesta evolució que es ve constatant des de fa ja diversos anys són variades i de diversa índole. D'una banda, la crisi econòmica i financera que estem vivint i que provoca una reducció del consum i de la demanda interna. El canvi d'hàbits de consum cultural que ens ha portat el món digital és una segona causa, no tant perquè el món digital és en si mateix una amenaça sinó perquè no s'està creant el model de transacció justa mancant una legislació fiscal i de defensa de la propietat intel·lectual molt més decidida amb la qual es comprometen de manera radical les autoritats públiques. Estem, a més, immersos en la tramitació d'una nova reforma educativa amb el que aquesta situació comporta d'incertesa per part de tots els agents educatius.

A continuació s'ofereix un resum de les dades de l'informe destacant les principals xifres obtingudes de l'activitat del sector editorial privat i agremiat a Espanya desenvolupada l'any 2012.Hi ha 24 empreses editorials menys i el nombre d'empleats descendeix un 5,6%, una baixada superior a la dels dos anys anteriors. Aquesta dada mostra els efectes que la crisi econòmica està tenint sobre la indústria editorial.Quant a l'edició, es registra en 2012 una disminució dels títols editats, la qual cosa canvia la tendència dels anys anteriors. Descendeixen encara que en menor mesurada els exemplars editats i, com a conseqüència augmenta el tiratge mitjà. En concret, els títols editats (79.175) han disminuït en un 4,9%, els exemplars (280.251 mil) han disminuït en un 2,2%, amb un tiratge mitjà de 3.540 exemplars per títol, 99 exemplars més que en 2011. En els últims tres anys la tendència és a disminuir el tiratge mitjà, encara que aquest últim any haja augmentat lleugerament.Molts d'aquests exemplars, o bé es dirigeixen al mercat exterior en forma d'exportacions, o bé són retornats, ja que en el mercat interior només s'ha venut el 60,7% (170.237 mil exemplars).En 2012 s'aconsegueix una xifra de facturació global de 2.471,49 milions d'euros, un 10,9% inferior a la de l'exercici anterior. El preu mitjà resultant per exemplar ha sigut de 14,52€ per llibre, 0,65€ més per exemplar que en 2011, és a dir, es produeix un augment del 4,7% respecte a l'exercici anterior.Respecte a 2011, a excepció de la Literatura (+2,8%) la resta de matèries pateixen descensos en la seua facturació, sent Còmics (–41,6%), Científic tècnic i universitari (-31,5%), Diccionaris i enciclopèdies (–29,2%), Divulgació general (–23,6%), Total Ciències socials i Humanitats (–15,0) i Infantil i juvenil (–12,4) les que més disminueixen.Segons la grandària de les editorials, en milions d'euros, tots els grups experimenten una menor facturació. En quota de mercat, disminueix la de les molt grans editorials i augmenta la de les grans i mitjanes. Cal recordar que aquest augment es deu fonamentalment al canvi de grup que han experimentat 2 empreses que l'any passat van estar en el grup de les molt grans (més de 60 milions d'euros) i que enguany han canviat al segon grup de facturació, en el qual hi ha també 3 empreses menys que han passat al grup de les mitjanes.La facturació pateix un descens generalitzat en tots els gremis, excepte en el cas de Galícia. Disminueix, d'altra banda, la quota de mercat de Madrid després de la millora de 2011, i augmenta la de Catalunya (el 48,9% del total), mantenint-se pràcticament en la resta dels gremis. Entre aquests dos gremis se suma el 91,9% de la facturació global.

Documents adjunts

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

PARC DE PROVEÏDORS
AEPV
Esta página esta optimizada para navegadores Chrome, Internet Explorer 9 y Firefox 4.0