Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Principal   Cercar Tema   Hemeroteca   Àrea d'Usuaris
Cercador ràpid

Creix el préstec bibliotecari de llibres digitals de forma gradual

Els experts consideren necessari desenvolupar una campanya per donar major difusió a aquest servei. El cinc per cent de les vendes del llibre digital provenen de les biblioteques, segons Libranda

FGEE

El préstec de llibres digitals està creixent de manera gradual a Espanya tant a les biblioteques públiques com en l'àmbit universitari. No obstant això, els experts consideren que cal una gran campanya de difusió que permeti als usuaris conèixer i usar les plataformes d'aquests continguts. Aquesta ha estat una de les principals conclusions de les jornades professionals que s'estan celebrant a l'edició d'enguany de la Fira Internacional del Llibre, Liber 2018. Segons ha explicat Francisca Pulgar, responsable de la plataforma eLiburutegia del Govern basc "en només quatre anys hem passat de 3.000 a 30.000 usuaris. Si bé encara no són molts, sí que hem vist que els lectors de continguts digitals són molt fidels ".

Les xifres de creixement en l'àmbit universitari són encara més grans. "El creixement, entre els anys 2017 i 2018, de l'ús dels continguts digitals de les nostres plataformes s'ha incrementat un 47%", ha explicat Esther Simón, una de les responsables de la biblioteca de la UOC, que ha afegit que "es estan posant a disposició dels usuaris cada vegada més gran nombre de llibres electrònics ". En aquest sentit, segons va explicar Arantza Larrauri, directora general de Libranda, "el nostre últim estudi reflecteix que el 5% de tot el mercat digital ja prové de les biblioteques".

A més de l'increment del nombre de llibres digitals disponibles per als usuaris a les biblioteques públiques i universitàries, els experts consideren necessari que els programes d'implantació dels sistemes de préstec digital es vegin acompanyades per formació, tant per als professionals bibliotecaris com per als usuaris. "És important acompanyar bibliotecaris i usuaris en aquest procés de transformació que estem vivint. No hem d'oblidar que el llibre digital i els continguts digitals han arribat per quedar-se i que hem d'adaptar als nous escenaris ", ha apuntat Francisca Pulgar. Des de l'experiència del País Basc, han assumit el compromís d'oferir als ciutadans accés a la cultura digital, "no parlem només de llibres, sinó de tota aquesta varietat de continguts digitals existent".

Segons l'opinió dels experts, tot i que Espanya s'ha incorporat més tard que altres països a la posada en marxa de models de préstec bibliotecari de llibres digitals, això ha estat un avantatge, ja que s'han pogut aprofitar les bones pràctiques. A més, s'ha constatat una evolució en el model de relacions entre editors i biblioteques per a la gestió dels préstecs. "Hem passat d'un model inicial establert en l'adquisició de llicències digitals amb un temps limitat, a l'adquisició de llicències amb acords per nombre d'usos. Ara estem abordant qüestions com la concurrència ", va explicar Arantza Larrauri.

Tots han coincidit a assenyalar que l'ús de continguts digitals a les biblioteques públiques contribueix al foment de la lectura i que aquests centrosse s'han convertit en un aliat de l'accés legal als continguts, de manera que han demanat als editors que encara no disposen de una estratègia digital, que la posin en marxa.

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

PARC DE PROVEÏDORS
AEPV
Esta página esta optimizada para navegadores Chrome, Internet Explorer 9 y Firefox 4.0