Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Principal   Cercar Tema   Hemeroteca   Àrea d'Usuaris
Cercador ràpid

El còmic com a recurs didàctic per apropar la Història als adolescents

El diari l'educació

 

Parlem amb David Fernández de Arriba, professor de ciències socials a Viladecans convençut de les virtuts del còmic com a eina didàctica. Acaba de publicar un manual amb propostes per apropar els alumnes a la història d’Espanya del segle XX a través de l’obra que han deixat dibuixants i guionistes.

El context històric en què transcorre l’argument, i el context en el qual va ser escrita i dibuixada la història, els personatges que la protagonitzen, els missatges que inclou -verbals i no verbals-, els errors i anacronismes si n’hi ha, l’estil del dibuixant, els recursos gràfics que escull… un simple còmic pot donar peu a molts angles d’anàlisi, i no tots ells estan relacionats amb el seu aspecte estètic, que correspondria més a la matèria de visual i plàstica. Al contrari, per David Fernández de Arriba, professor de ciències socials al col·legi Sagrada Família de Viladecans, el còmic és un mitjà d’expressió “molt potent i capaç de tractar qualsevol tema amb rigor” i, per extensió, pot ser una gran eina per l’abordatage de la Història a les aules i la recuperació de la memòria històrica.

Fernández acaba de publicar Memoria y Viñetas. La Memoria histórica en el aula a través del cómic (Desfiladero ediciones), gràcies a un verkami en el qual van participar abans de l’estiu més de 300 petits mecenes. El llibre té la voluntat explícita d’introduir els professors d’Història en l’ús del còmic per a les seves classes, i per això consta d’una primera part més teòrica, amb quatre articles sobre la història del còmic (escrit per Gerardo Vílches), el llenguatge del còmic (Pepe Gálvez), la memòria i el còmic (a càrrec del mateix Fernández de Arriba) i sobre les dones i el còmic (Elena Masarah). La segona part del llibre recull 13 propostes didàctiques per tractar la història recent d’Espanya, des de la proclamació de la II República (1931) fins a la fi de la Transició (1982), el que correspondria a part del currículum de Ciències Socials de 4t d’ESO i d’Història de 2n de batxillerat.

“En els còmics hi ha una història ambientada en una època, i el que et permet la seva lectura i anàlisi amb l’alumnat és posar-hi empatia i emocions al que per norma general és una explicació freda”, explica Fernández. “Evidentment, això no és l’explicació, que l’ha de fer cada professor a la seva manera, sinó una activitat complementària, com qui decideix posar una pel·lícula, però amb la diferència que el visionat d’un film és més passiu, mentre que un còmic et convida a entrar-hi i descobrir activament”, afegeix. A les seves classes, fa temps que els utilitza: “Al principi els alumnes se sorprenen, però de seguida s’hi agafen, perquè en les vinyetes hi veuen reflectides coses que s’han explicat a classe, o sigui que la resposta és molt bona”, diu Fernández.

Llegir més: https://diarieducacio.cat/el-comic-com-a-recurs-didactic-per-apropar-la-historia-als-adolescents/?fbclid=IwAR3GsJySU8yQk186acV7GHr6ikdwCHqwBoEwWcBaQ86HVX7AmnztiwyVrmE

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

PARC DE PROVEÏDORS
AEPV
Esta página esta optimizada para navegadores Chrome, Internet Explorer 9 y Firefox 4.0