Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i optimitzar la seva navegació. Si continua navegant, considerem que accepta la nostrapolítica de cookies
Principal   Cercar Tema   Hemeroteca   Àrea d'Usuaris
Cercador ràpid

Forta caiguda de les vendes en la campanya del llibre de text 2014

L’any 2014, només pel llibre de text, les llibreries valencianes han perdut més 20 milions d’euros i el 30% dels llocs de treball

AEPV

En les pròximes setmanes L'AEPV i el Gremi de Llibrers de València presentaran a la Generalitat Valenciana i partits polítics una proposta de sistema d'ajudes per a l'adquisició dels llibres de text plural i sostenible.

Segons fonts de l'Associació d'Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers de València, la campanya de llibre de text 2014 ha suposat una caiguda de les ventes de més del 20% en relació  a l'any 2013. Enguany s'han facturat poc més de 70 milions d'euros, 20 milions d'euros menys que l'any anterior.

Des de 2012 les llibreries i editorials valencianes venen patint una caiguda sostinguda de les vendes. En el últims tres exercicis han caigut les vendes del llibre de text un 30%, el que ha suposat una perduda de facturació de més de 30 milions d'euros en tres anys.

Aquesta forta caiguda de les vendes del llibre de text està acompanyada d'una altra minvada encara més preocupant, com és el descens del 60% de les vendes en material complementari i llibres de lectura.

Aquesta situació ha portat a moltes llibreries a una situació sense eixida. Segons el Gremi de Llibrers de València, només al 2014 s'ha perdut el 30% dels llocs de treball en les llibreries valencianes. Una situació molt complicada, com assenyala David Cases, President del Gremi de Llibrers de València,  que encara és més dramàtica si considerem que per a moltes llibreries valencianes la campanya del llibre de text suposa un 30% de la seua facturació. Aquesta brutal caiguda de les vendes ha conduit a una situació insostenible per a moltes llibreries que s'han vist obligades a reduir despeses al màxim, reduir recursos humans acomiadant treballadors, i  inclús tancant.

Les causes de la caiguda de les vendes del llibre de text ha estat provocada sobretot per la mancança de ajudes públiques y la pèrdua de beques que ha fet que la despesa econòmica del llibre de text haja repercutir directament a les famílies,  ja de per si amb unes economies molt escurades. Per altra banda, la Generalitat Valenciana va suprimir enguany les ajudes per a la compra de llibres de text i només manté una bonificació als aturats per aquest concepte en la declaració de la Renda. A més a més, la Comunitat Valenciana és l'única comunitat autònoma de l'Estat Espanyol on no s'ha convocat cap beca durant el 2014.

En aquesta caiguda de les vendes també ha influït la decisió presa en juny de 2014 per la Generalitat Valenciana de mantindré la vigència dels llibres de text de Primària de quatre a sis anys, allargant la seua vida útil. D'aquesta manera les famílies han reutilitzat els llibres de cursos anteriors i que tenien que haver desaparegut en el curs 2014-2015 amb la implantació de la nova Llei d'Educació (LOMQE). Els centres docents valencians han continuat utilitzat tots els llibres, excepte els de les matèries que modifica el currículum, com Coneixement del Medi i Anglès. A més a més s'ha creat una competència deslleial amb les editorials al proporcionar materials gratuïts  per a noves assignatures como Cultura Valenciana.

Finalment, en aquesta caiguda de les vendes ha influït la implantació de bancs de llibres incentivats per Generalitat Valenciana a moltes escoles valencianes. És ben cert que els bancs de llibres ajuden a l'economia familiar però no solucionen el problema ja que, entre altres coses, la Administració Valenciana  no ha contemplat la renovació i actualització del banc.

La implantació dels bancs de llibres no és exponent de cap política d'ajudes per a l'adquisició de llibres de text per part de la Generalitat Valenciana, ja que no suposa cap inversió pública. La propietat dels llibres dels bancs de llibres no és de la Generalitat Valenciana sinó dels pares.

Davant aquestes anomalies l'Associació Nacional d'Editors de Llibres i Material per l'Ensenyament (ANELE), després d'haver presentat a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana diferents requeriments sense obtindre cap resposta, ha presentat accions judicials contra la Generalitat Valenciana per la creació de materials curriculars com els abans indicats que creen competència deslleial a les editorials, per l'ampliació unilateral de l'ús dels llibres de text a 6 anys,  i la posada en marxa de Llibrey, un portal d'intercanvi de llibres usats promogut per la pròpia Generalitat Valenciana. Aquestes tres mesures, que en contra del sector valencià del llibre i de la seua supervivència, s'han posat en marxa sense haver cercat un punt de consens amb el sector del llibre.

L'Associació d'Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers de València no s'oposa a la creació de bancs de llibres, però reclama a la Generalitat Valenciana una política d'ajudes per a l'adquisició dels llibres de text que siga sostenible, plural, que estiga consensuada amb el sector del llibre, els centres docents i les associacions de pares,  que no vaja en contra la supervivència dels editors, les llibreries i les seues famílies. Una política d'ajudes que respecte també els drets d'autor. Entre algunes qüestions a considerar de manera immediata per alleujar el sector seria acurtar el termini de renovació de llibres i proposar un canvi normatiu per ampliar les condicions per a la desgravació en la declaració de la renda.

El sector valencià del llibre vol que es pose en valor el llibre, siga quin siga el seu suport,  com una eina fonamental de la cultura i la transmissió de coneixements. El llibre de text és sempre una inversió per a l'educació de les xiquetes i xiquets, mai una despesa econòmica. Amb aquest concepte clar no es produirien campanyes irresponsables com la que va llançar fa uns mesos  la Diputació d'Alacant on promovia "capritxos turístics" amb els diners que estalviaven les famílies per la compra del llibre de text.

Durant les pròximes setmanes l'Associació d'Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers de València presentaran a la societat valenciana una proposta de sistema d'ajudes per a l'adquisició dels llibres de text plural i sostenible. Un proposta consensuada amb els diferents agents de la comunitat educativa i les famílies que serà presentada a la Generalitat Valenciana i a tots els partits polítics com a representants electes de la ciutadania.

Una societat amb prestigi és una societat que llig.

Valencia, 27 d'octubre de 2014

 

+info: David Cases, president Gremi de Llibrers de València (605084470)

 

                                                                               

Documents adjunts

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

PARC DE PROVEÏDORS
AEPV
Esta página esta optimizada para navegadores Chrome, Internet Explorer 9 y Firefox 4.0