Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Principal   Cercar Tema   Hemeroteca   Àrea d'Usuaris
Cercador ràpid

Informe de l'evolució dels preus del llibre de text 2010-2011

ANELE

Els preus dels llibres de text per al curs acadèmic 2010-2011 han registrat un moderat descens del 0,50%, en el seu conjunt, caiguda que augmenta a un 3,61% en el cas de  Els manuals d'Educació Secundària Obligatòria. Aquesta rebaixa és la primera que es registra des de 1993, segons l'informe anual realitzat per la Asociación Nacional de Libros y Material de Enseñanza (ANELE).

Per nivells educatius, el preu mitjà dels llibres d'Educació Primària va baixar també un 0,50%, sent el descens més acusat en els llibres d'Educació Secundària Obligatòria (3,61%) ja ressenyat, mentres que el preu dels manuals d'Educació Infantil i altres Ensenyances Mitges van augmentar l'1,76% i el 2,38% respectivament.

L'informe d'ANELE, el més rigorós que es fa a Espanya sobre l'evolució del preu dels llibres de text des de fa 17 anys, remarca que els llibres de text estan subjectes a dos règims de preus distints. Preu fix o únic, que determina l'editor, per als llibres d'Educació Infantil i Ensenyances Mitges no obligatòries (Batxillerat i Formació Professional) i preu lliure i, per tant, variable, que estableix el detallista per als llibres destinats a l'Educació Obligatòria (Educació Primària i Secundària Obligatòria).

Aquest escenari és determinant per a explicar que el règim de llibertat de preus que regeix el mercat dels llibres de text és només aparent ja que és un mercat altament intervingut per les Administracions Públiques Educatives de les comunitats autònomes, que indirectament determinen els preus dels llibres de text, i fins i tot, de fet, arriben a fixar-los. "Aquesta intervenció –assenyala l'informe- va des de recomanacions formals als professors perquè prescriguen els llibres més barats, sense tindre en compte la qualitat dels manuals o els millor adaptats als seus alumnes, fins a la imposició de fet que el preu dels lots de llibres s'ajuste al muntant de la subvenció que la Comunitat Autònoma dóna als alumnes en funció del nivell educatiu".

Aquesta situació d'intervenció administrativa –denuncien els editors- és "la que millor pot explicar l'estrany comportament dels preus en l'arrancada del curs passat i dels preus de cessió establits per al pròxim curs 2010-2011, intervenció que imposa de fet als editors els preus a què han de vendre a la Comunitat Autònoma, amb greu detriment de la llibertat de mercat que exigiria el preu lliure, però, sobretot, amb un enorme crebant per a la viabilitat empresarial de les editorials i per a la qualitat dels llibres", situació que s'agreuja a més en una conjuntura de crisi econòmica en què el sector està fent un enorme esforç per contindre els costs dels manuals.

Documents adjunts

Informe evolució de preus de llibre de text 2010-2011

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

PARC DE PROVEÏDORS
AEPV
Esta página esta optimizada para navegadores Chrome, Internet Explorer 9 y Firefox 4.0