Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Principal   Cercar Tema   Hemeroteca   Àrea d'Usuaris
Cercador ràpid

Llibres nous, malgrat tot

Eldiario.es/ Gustau Muñoz

Un dels efectes de la quarantena i de les limitacions -assumides amb realisme i conseqüència davant una emergència sanitària indefugible- ha estat el tancament de les llibreries, que a poc a poc, amb comptagotes, comencen tot just a recuperar una mínima operativitat. Tant de bo la recuperen en plenitud, com les farmàcies o les botigues de queviures. I si cal entrar-hi amb mascareta i guants com als supermercats, ho farem. Responsabilitat i civisme per damunt de tot -a l’inrevés que els irresponsables que es manifesten al barri de Salamanca de Madrid com si estigueren a Caracas. Som europeus. Ells, no ho sé. Crec que no...

Però el tema seriós és un altre. El sector del llibre ha patit extraordinàriament. Plou sobre mullat, és clar. Caldrà anar a la recerca del temps perdut, com Proust, amb imaginació i ganes, per sobreposar-nos al daltabaix del tancament prolongat i de la supressió de la diada de Sant Jordi i de la Fira del Llibre, de l’anul·lació del llançament i promoció de tantes novetats en les quals autors, editors, llibreries i públic hi havien posat esperances i grans expectatives. Durant uns mesos, massa, els llibres han restat als magatzems. S’han fet invisibles. Els programes de les editorials han sofert un eclipsi, una aturada, un ajornament.  I que només siga això.

Temps de quarantena, doncs, com el títol de Josep Ballester, referit a la cultura valenciana als anys quaranta i primers cinquanta. Temps, també, de rellegir i de recuperar lectures pendents.

Així i tot, alguns llibres nous s’han filtrat. Com en temps de la clandestinitat. Per camins diversos, per viaranys insòlits, m’han arribat tres títols nous que, em sembla, són d’una qualitat extraordinària, molt diferents entre sí, però probablement del millor que s’ha publicat d’assaig en català des de fa temps.

El primer de tots és L’home impacient, d’Antoni Martí Monterde (Edicions del Bullent), al qual em referiré una mica més avall extensament. Un llibre que, probablement, farà època. És a dir, que obre un nou capítol en l’assagisme valencià (i català).

Però vull al·ludir també, de moment, al nou títol d’Enric Juliana Aquí no hem vingut a estudiar (Arpa), una crònica -molt més que una crònica, en realitat- del debat intern i de les vicissituds dels comunistes (del PCE i el PSUC) a Espanya en els anys més durs del franquisme, amb importants aportacions i notícies, que trobe del tot excepcional. Mereix, certament, comentari a banda. Un altre dia.

I finalment, el tercer, és Principi de realitat. Una proposta per a l’endemà del Procés, de Jordi Muñoz (L’Avenç). No m’estendré gaire sobre aquest assaig de Jordi, no seria gens fiable el meu comentari... Només manllevaré l’apreciació que n’ha fet Xavier Domènech al diari Ara: un llibre important, una anàlisi sòbria, “probablement el full de ruta més clar que he llegit”. Em sembla que d’aquest llibre se’n parlarà bastant.

Llegir més: https://www.eldiario.es/cv/notes_lectura/Llibres-nous-malgrat-tot_6_1027557257.html

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

PARC DE PROVEÏDORS
AEPV    SEMPRE TEUA
Esta página esta optimizada para navegadores Chrome, Internet Explorer 9 y Firefox 4.0