Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i optimitzar la seva navegació. Si continua navegant, considerem que accepta la nostrapolítica de cookies
Principal   Cercar Tema   Hemeroteca   Àrea d'Usuaris
Cercador ràpid

Quatre crisis convergeixen en l'univers editorial

Una tronada perfecta sacseja el món del llibre

El País

L'ecosistema del món del llibre i la lectura està en risc. El panorama de retallades és un problema nou i determinant que se suma a altres tres en irrompre en el canvi de paradigma: la crisi econòmica global pel que té a veure directament amb la butxaca del lector-comprador i els reajustaments empresarials en editorials o llibreries; la reinvenció precipitada del sector cap a la convivència d'un món dual, analògic i digital, que comporta en si mateix moltes transformacions i traumes; i el duel competitiu al que s'enfronten les editorials a Espanya amb les empreses globals que han desembarcat ací. Són aspectes que han alterat la cadena de valor del llibre, jubilat un model de negoci centenari, amenaçat amb empobrir la producció acadèmica i científica i, sobretot, posat en perill la continuació de l'hàbit lector i la seua reculada en un país amb xifres baixes (amb prou faenes un 45% diu llegir setmanal o mensualment, en contradicció amb l'alta xifra de publicacions: 80.000 títols a l'any).

La inquietud sobre aquesta crisi en el món del llibre, més enllà de qualsevol efecte immediat com del 10% menys en les vendes, té a veure amb la seua projecció a mitjà i llarg termini. Perquè si bé és cert que la indústria editorial és en la seua gran majoria privada, les ajudes i subvencions estan dirigides, especialment, a línies que cerquen el foment, la divulgació i la promoció de la lectura, és a dir, de creació de nous lectors, de persones que amb la seua lectura compren llibres i per tant dinamitzen el sector. I, ara mateix, això estaria més en risc amb les retallades són les biblioteques, les campanyes de lectura i les diferents trobades, fires i cites literàries. A tot açò se sumisca la pirateria digital, la unificació de l'IVA al del paper, que és del 4% mentre el digital és del 16%, i els riscos de posicions monopolístiques.

Aquesta notícia pertany a una sèrie sobre el futur del llibre que podeu llegir en els enllaços següents:

Una tormenta perfecta zota el mundo del libro 

Se quiebra la cadena 

¿Adiós a los nuevos lectores?

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

PARC DE PROVEÏDORS
AEPV
Esta página esta optimizada para navegadores Chrome, Internet Explorer 9 y Firefox 4.0