Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Principal   Cercar Tema   Hemeroteca   Àrea d'Usuaris
Cercador ràpid

Visibilitat, internacionalització i creació de noves audiències. Tots els expresidents i expresidentes de l’AEPV reflexionen sobre el futur de l’edició

Fomentar el consum de llibres i influir en les polítiques culturals valencianes. Aquests són els objectius principals que per a l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) es van marcar, durant el dinar de treball dels expresidents i de les expresidentes de l’entitat convocats per la seua actual responsable, Àfrica Ramírez Olmos (Balandra Edicions). Així, a la reunió, celebrada el 16 de maig assistiren, a més de Ramírez, Josep Gregori Sanjuan (Edicions Bromera), líder de l’associació des de la seua fundació en novembre de 1990 fins a abril 1991; Rosa Serrano Llàcer (Tàndem Edicions), presidenta l’AEPV des d'abril 1991 a maig 1995 i, en una segona etapa, des d’abril 2006 a juliol 2008; Verònica Cantó (Editorial Marfil), cap de l’associació des de juliol de 1999 a juliol 2002; Rafael Domínguez Pérez (Editorial Ecir), president des de juliol 2002 a abril 2006 i també des de juliol 2008 a febrer 2010; Jesús Figuerola i Lamata, qui la va dirigir des de febrer 2010 a març 2016; i Dolors Pedrós i Company (Edicions 96), presidenta des de març 2016 a setembre 2018.

La reunió, que es circumscriu dins dels treballs preparatoris del proper 30 aniversari de l’entitat, va ser ideada amb la voluntat de copsar quina és la visió que es té de l’AEPV des de fora de la Junta Directiva i, alhora, plantejar els reptes de futur de cara a la pròxima legislatura política que coincideix amb el mandat de la nova presidència i junta directiva. Al llarg de la trobada es va apuntar la necessitat de buscar estratègies que milloren la visibilitat de l’AEPV als mitjans de comunicació i també a la societat en general. Al cap i a la fi, es tracta d’assolir dues fites complementàries: d’una banda augmentar la massa crítica de lectors que compren més llibres i, per altre costat, recuperar el prestigi del llibre com a bé cultural.

En aquest sentit, es va proposar la posada en marxa urgent d’accions que fomenten el consum d’obres literàries, com ara les iniciatives de creació de biblioteques personals, els bons culturals, o campanyes segmentades per edat (per a xiquets de 6 anys, per a joves que fan 18 anys…, etc.), totes elles arreplegades en el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana 2017-2021, però encara per desenvolupar. En la mateixa línia, els editors valencians van recordar la importància de la formació específica i periòdica dels prescriptors de la lectura, siguen llibreters, mestres, professors o bibliotecaris. Respecte a les darreres iniciatives d’accés al llibre en les polítiques educatives, els antics dirigents de l’AEPV van destacar la paradoxa de programes com Xarxa Llibres i les adquisicions de biblioteques d’aula, ja que es tracta de programes que afavoreixen l’accés al llibre de la societat però que allunyen els ciutadans de les llibreries. En aquest sentit reclamaren accions urgents per pal·liar la crítica situació del canal llibrer, per ser imprescindible per a l’edició valenciana.

Quant al funcionament de l’AEPV, es va subratllar la necessitat d’augmentar la visibilitat de l’entitat com a organització empresarial i, especialment, aprofundir en la seua funció de lobby per a influir en les polítiques culturals que afecten el sector. Les ajudes i subvencions també van ser assumptes tractats durant la conversa. De fet, els integrants de la reunió van recordar la necessitat d’actualitzar les convocatòries de les subvencions de la Generalitat Valenciana. Aquesta actualització hauria de basar-se en quatre pilars fonamentals: ajustar les dotacions de les ajudes a la producció a la capacitat actual del sector valencià; introduir noves línies de subvenció adaptades a la situació actual del sector (iniciatives d’especial interés cultural, projectes singulars, millora de l’adequació de les subvencions a les traduccions, ajudes a la difusió i la promoció del llibre…); dotar econòmicament els premis als llibres millor editats; i crear un canal què, a manera de sistema d’adquisició bibliotecària, introduïsca el llibre en valencià a la xarxa de biblioteques i que, per tant, a través de l’oferta permeta estimular la demanda de lectures en valencià.
 

Internacionalització i futur
Segon apuntaren els antics líders de l’AEPV, entre els principals reptes de futur que es plantegen per a la institució valenciana, es troben aprofundir en les estratègies d’internacionalització del sector editor amb iniciatives com la participació en fires internacionals, les missions inverses d’editors, la formació específica per a la internacionalització i l’assessoria i auditoria d’internacionalització de les empreses.
Finalment, els expresidents i expresidentes de l’AEPV van destacar la necessitat de reflexionar “sobre la unitat del mercat dins del nostre àmbit lingüístic per tal que es valore més la riquesa de l’oferta editorial en la nostra llengua i ajudar a guanyar mercat a la producció valenciana”.

 

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

PARC DE PROVEÏDORS
AEPV    SEMPRE TEUA
Esta página esta optimizada para navegadores Chrome, Internet Explorer 9 y Firefox 4.0